Ammattiwiki kohtaa e-kirjan koulutuksessa

2 kommenttia

 ITK vakuutti monipuolisuudellaan ja monien ratkaisujen versiotarjonta oli niin suurta, että alkoi olla runsaudenpulaa. Vähän kuin olisi halunnut kysyä 'mitä minä sitten oikein haluan?'. Se varmaan onkin yksi keskeisimmistä kysymyksistä uusia tietoteknisiä ratkaisuja käyttöönotettaessa. Muutamia mielenkiintoisia asioita kouluttajan tarpeisiin poimin näkemästäni tähän.

Google on väitetysti jossain kommentoinut wikien korvaavan netin. Aika vahvasti sanottu, mutta netin luonne on muuttumassa siitä ei pääse mihinkään. Sosiaalinen media on herättänyt ihmisiä rohkeasti tutustumaan ja kokeilemaan, samalla syntyy tietenkin myös uusia tarpeita.

Wikit sopivat hyvin vaikka opetusmateriaalien yhteiseen kehittämiseen ja mahdollistavat sen, että saman pyörän uudelleen ja uudelleen keksimisen sijaan tuo energia laitetaankin yhteisen hyvän kehittämiseen. Toistaiseksi ongelmana on kuppikuntaisuus ja omastaan kiinnipitäminen. Ammatillisessa aikuisopiskelussa uraa uurtaa www.ammattiwiki.fi etsien voimavaransa niin työelämän, oppilaitosten kuin opiskelijoidenkin tavoitteellisuudesta. Ammattiwiki tarjoaa ohjaavan informaation lisäksi konkreettisen paikan opiskelumateriaaleille niin, että niitä voi yhteisin ponnistuksin parantaa.

E-kirjaa, josta kannattaa lukea lisää vaikka Facebookista, esiteltiin mielestäni sangen soveltuviin tarkoituksiin. Sähköisenä se on nopealiikkeisempi kuin perinteinen kirja ja sopii loistavasti jatkuvan muutoksen alla oleville aloille, kuten tietojenkäsittelyn koulutukseen. Vaikka e-kirjan voi hyvällä syyllä sanoa Suomessa vielä omaavan käyttämätöntä potentiaalia, näyttää se olevan jo käytössä esimerkiksi esimiestyön ja johtamisen alueilla. Varmaan eräiden tunnettujen valmistajien tuomat kevyet surfailutietokoneet ja kasvavat kännyköiden näytöt jossain vaiheessa havahduttavat  kokeilemaan e-kirjaa laajemmin myös täällä suunnalla.

Näin ajatuksin ja hyvin tunnelmin tämän vuoden seminaarista, vähän jo odotan seuraavaa.



Mikko M. Viljanen
kouluttaja - projektikoordinaattori, kielet ja viestintä
________________________________________
TIMALI, Raision aikuiskoulutuskeskus
Raision seudun koulutuskuntayhtymä


Share/Save/Bookmark

Bambuser livekanava #sometu #ITK2010

0 kommenttia

Bambuserin kautta jaetaan pieniä tuokiokuvia Sometun ITK-huumasta. Tutkaile siis kanavaa, Sometun Twitter tiedottaa uusista videopätkistä.


Share/Save/Bookmark

Tule kirjoittamaan Sometun #ITK2010 tarinaa!

0 kommenttia

Osallistutko Sometun teemaseminaarien tai Matkatoimisto Somen juttuihin ITK-päivillä? Tule kirjoittamaan nykyajan kulttuurihistoriaa. Pyydä sometu (ät) gmail.com osoite, jolla voit lähettää oman tarinasi tähän blogiin. Pienikin tunnelmapalanen on jälkikäteen mielenkiintoinen. Valokuvat ja videot elävöittävät. Niitäkin kootaan tänne.

Eräs torstaisen Sometu-teemaseminaarin digitarina alkoi jo 12.12.2009...


Share/Save/Bookmark

Häkki ja lava! #ITK2010

0 kommenttia

ITK-päivillä ei kuitenkaan vangita ja mestata vaan vapautetaan yleisön ääni ja siihen tarvitaan satoja kiloja rautaa, jokunen vyyhti piuhaa ja viisi tuolia. Paljon muuta. Videoita nappaillaan, kun vain muilta työtuiskeilta ehditään. Tästä tulee taatusti jotain ihan muuta!


Share/Save/Bookmark

Sometun lehdistötiedote #ITK2010

0 kommenttia

Linkki tiedotteeseen ja alla teksti http://tinyurl.com/y35m6l5


Kalamalja ja café – Sometu-verkosto tuulettaa ITK:ssa konferenssirutiineja

Konferenssikyllästymisestä ja paneelikeskustelujen uuvuttavuudesta kirjoiteltiin viime vuonna siellä täällä. Vuoden 2007 lopulla syntynyt sosiaalisesta mediasta ja oppimisesta kiinnostuneiden Sometu-verkosto otti kopin. Torstaina 22.4. konferenssiväki Hämeenlinnassa pääsee kalamaljaan ja perjantaina 23.4. kierretään kahvittomassa kahvilassa. Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa eli ITK-konferenssi kerää yli 1 500 aiheesta kiinnostunutta 22.-23.4.

Puhuja tai pari salin edessä, diaesitys selän takana ja ehkä jokunen kommentti muutoin passiivisesti kuuntelevalta saliyleisöltä. Kaavassa ei toki ole mitään vikaa, mutta jotain muutakin voidaan tehdä, kun saadaan suuri joukko alan asiantuntijoita koolle samaan tilaan. Konferensseissa viime aikoina yleisön asiantuntemukselle on avattu tilaa nettiin esimerkiksi Twitterillä. Sometu-verkoston rutiininrikkojat etsivät kuitenkin jotain vielä radikaalimpaa.

Kalamaljassa luennon sijaan tarinoita

ITK-konferenssin pääsalissa torstaina kuka vain voi astua Sometu-verkoston kalamaljaan ja perjantaina kierretään kahvilapöydissä, joista puuttuu kahvitarjoilu. Kalamalja on konferenssisalin keskelle rakennettu koroke, jolle on sijoitettu viisi tuolia. Yksi tuoleista on tyhjä. Alustajat aloittavat, mutta heidän roolinsa on vain viitoittaa keskustelua ja innostaa yleisö mukaan.

Kuka tahansa voi istuutua tyhjään tuoliin, jolloin jonkun on poistuttava kalamaljasta ja juttu jatkuu. Äänessä ovat vain keskellä olevat ihmiset. Tavoitteena on, että lopussa kalamalja on yleisön valloittamana ja tarina on kutoutunut alustajien antamilla eväillä osallistujien ohjaamaan suuntaan.

Torstain teemana Sometu-verkoston tapahtumassa on sosiaalisen median siirros opettamisen ja oppimisen arkeen. Perjantaina puhutaan sosiaalisesta mediasta yrittäjyydessä ja työtapa vaihdetaan kahvilaksi. Sali on jaettu neljään lohkoon. Jokaisessa lohkossa on porinapöytä, jossa alustajat sytyttävät keskustelun eri teemoista. Yleisö kiertää vartin sykkeellä tunnissa koko salin. Odotettavissa on toritunnelmaa ja ainakin jotain uutta.

Sometu-verkoston ITK-osallistumista voi seurata blogista http://itk10.blogspot.com

Sometu-verkosto http://www.sometu.fi/ on koonnut reilun kahden vuoden aikana jo lähes 3000 kirjautunutta löyhään ja avoimeen verkostoon.

Sometu on eräs Avoimet verkostot oppimiseen eli AVO-hankkeen foorumi niin verkossa kuin maatapahtumissakin. AVO-hanketta luotsaa Suomen eOppimiskeskus http://www.eoppimiskeskus.fi/avo/

Lisätietoja Sometu-verkoston ITK-tapahtumista:
Ville Venäläinen ville.venalainen (at) otavanopisto.fi puh. 044 794 5102
Anne Rongas anne.rongas (at) gmail.com puh. 040 518 1229


Share/Save/Bookmark

Sosiaalinen media yrittäjyydessä -teemaseminaari

2 kommenttia

Ja rautalankaohjetta Sometun yrittäjyys-aktiiveille, vaikka suuri osa onkin hienosti kartalla ja toistaan kiinnostavammat teemat kirkkaina ja kiillotettuina konferenssikuntoon.

Silti vielä lyhyesti:
Teemaseminaari toteutetaan torimuotoisena. Jokaisella ryhmällä on neljä 15 min esitystä. Kun ryhmät siirtyvät toiseen teemaan on välissä 2 min vaihtoaika. Koko seminaarin kesto on 1 h 15 min.




Tila on jaettu neljään lohkoon, jokaisella teemalla on screen käytössään esitysmateriaalia varten. Panelistit ja ryhmien vetäjät sijoitetaan perinteisesti screenin eteen ja yleisö heidän eteensä.

Koska tilassa on neljä esitystä samaanaikaan, voi äänentoisto olla haasteellista. Useat ryhmät ovatkin jo päättäneet tehdä esityksensä visuaalisesta osasta vain muutaman dian tai kysymyksen vaikkapa Prezillä. Pääpaino "torilla" on kysymyksillä ja keskustelulla.

Mitään osaa Yrittäjyyden teemaseminaarista ei jaeta verkkoon automaatiolla- vaan tietysti kukin ryhmä ja osallistujat ovat vapaat viemään ja virtauttamaan esityksensä teemoja verkossa ennen, aikana ja jälkeen ITK:n!

Eli vielä ohjelma yksinkertaisuudessaan:

Yleisö saliin
Intro 5 min Jarmo Tanskanen, Valopi Oy, info 5 min Tekes valmistelutyöstä Pekka Ollikainen. Anne Rongas ohjaa osallistujat ryhmiin ja kertoo mistä on kyse (esittelyyn ja 4 ryhmävaihtoon on käytettävissä yht 5 min eli napakkaa ohjeistusta on luvassa)

Jokainen ryhmä käyttää 15 min esitykseensä (torikeskustelupaneeliin), jonka jälkeen juontaja puhaltaa pilliin ja jokaisen yleisössä on vaihdettava toiseen ryhmään. Tämä toistuu siis 4 kertaa!

Lopussa kiitos!

Tässä vielä ryhmät, tiedot panelisteista päivitetty ainakin osin wikiin:

a. Vuorovaikutustalous ja markkinointi (Ulla Lukkari ja Sanna Brauer)
b. Virtuaalikuluttajuus (Pekka Qvist ja Jere Rinne,Miika Huhtinen)
c. Sosiaalinen media ja yritysverkostot (Susanna Kivelä, Tuija Marstio, Timo Rainio, Janne Ruohisto , Pauliina Mäkelä)
d. Yrittäjyyskasvatus sosiaalisessa mediassa (Anne Rongas, Jari Sjölund, Pekka Hytinkoski, Pieta Tukkimäki-Hildén, Mervi Jansson)

Ryhmät ovat huolehtineet panelistiensa saatavilla olemisen ja saapumiseen liittyvät seikat - ovathan? :)

Mainiota ITK:ta kaikille!
Share/Save/Bookmark

Matkatoimisto Somen aikoja mennyt kaupaksi

0 kommenttia

Vielä on tilaa ITK:n avointen sisältöjen torilla Matkatoimisto Somessa. Siellä voi käydä päivystämässä oman somejutun kanssa, aktivoida, esitellä omaa juttua tai järjestää muuta tapahtumaa. Ilmoittautuminen on sujunut mukavasti wikin kautta. Useampi varaaja on kirjoittanut suoraan wikiin varauksensa. Minä en kurki wikiä vähän väliä, vaan seuraan sitä syötteenlukijallani. Näin vältytään työläiltä puheluilta ja sähköposteilta.


Share/Save/Bookmark

Diaesitykset ryhmän saataville

0 kommenttia

Kaikki Sometun teemaseminaarien esiintyjät ovat saaneet kutsun jaettuun Google Dokumenttien kansioon. Kansioon voi luoda lisää rakennetta. Kaikki ne, joilla ylimmän tason kansio on jaettu, näkevät kaiken sisällön eikä yhteiskäyttäjiä tarvitse kutsua dokumentti kerrallaan.

Nyt kutsutaan kaikkia esiintyjiä tuomaan omat diaesityksensä torstain kalamaljan kansioon ja perjantain cafen kansioon. Ensin pieni kuva siitä, miten jaettu kansio löytyy, se ei nimittäin välttämättä ole näkyvissä:

Ja sitten, kun klikkaat diaesityksen tai muun dokumentin tuomiseksi Upload-linkkiä, avautuu näkymä, jossa on mahdollisuus kohdentaa lataus oikeaan kansioon. Dokumentin voi toki myös raahata haluttuun kansioon.

Share/Save/Bookmark

ITK-päiville tulossa 1500 ihmistä

0 kommenttia

Juuri tuli tietoa, että tämän vuoden yleisö- ja osallistujasaalis ITK-päivillä on aikamoinen: 1500!!! Säpinää tulee olemaan. Wau.
Share/Save/Bookmark

iPad-arvonta

2 kommenttia

Sometun ITK-teemaseminaareihin osallistuvien kesken arvotaan Ilona IT:n lahjoittama iPad! Tämän houkuttelevan uutuuden kanssa joutuu tosin toimitussyistä odottamaan jonkin aikaa. (Ilona IT:llä on muuten fanisivut Facebookissa.)

Teemaseminaarit ovat osa AVO-hankkeen toimintoja ja kuten hankkeissa tapaa olla, tapahtumiin osallistujien nimilistoja kerätään. Koska teemaseminaarit ovat niin tostaina kuin perjantainakin täynnä toimintaa, ei nimilistojen kierrättäminen oikein sovi kuvaan. Niinpä osanottonsa voi käydä kuittaamassa alimman kerroksen avointen sisältöjen torilla, matkatoimisto Somessa. Lisävaivan vuoksi houkuttimeksi etsittiin jotain sopivaa.

Näin olet mukana arvonnassa: Osallistu haluamaasi osioon Sometun teemaseminaareissa. Siellä jaetaan osallistujakuponkeja, joihin täytät tarpeelliset tiedot. Palautat kupongin matkatoimisto Someen. Kaikkien osallistuneiden tiedot viedään taulukkoon, jossa jokaista henkilöä vastaa numero. Arvonta suoritetaan numeroilla. Yksi henkilö voi osallistua yhden kerran arvontaan.


Share/Save/Bookmark

Matkatoimisto Somen osastolla tapahtuu: aikoja kaupan

0 kommenttia

Avointen sisältöjen torilla ITK-päivillä 22.-23.4. Sometu-verkostolla on oma tapahtumapaikka, joka on nimetty Matkatoimisto Someksi. Siellä voi päivystäviltä sometulaisilta pyytää kädestä pitäen avustusta sosiaalisen median kanssa, vaikkapa wikin perustamiseen tai Twitterin käyttämiseen.

Matkatoimistossa voi pitää myös omien some-palveluitten, oppimistuotteiden ja vaikka ystäväyrityksen esittelyjä. Paikalla voi harjoittaa crowdsourcingia, co-creationia, sorsastusta tai jotain muuta oman projektin ja someyleisön välistä vuorovaikuttamista.

Voit varata vartin tai puoli tuntia ja sama juttu voi toistua molempina päivinä. Laitanmme tyhjät ajat tarjolle myös päivien ajaksi. Varaustilanne näkyy Sometu-wikissä. Aikoja voi varata sähköpostitse sometu (ät) gmail.com
Share/Save/Bookmark

Näin syntyi Sometun Online-ITK

1 kommenttia

Hämeen kesäyliopisto järjesti ennen varsinaisia ITK-päiviä kolme tunnin mittaista verkkotapahtumaa Adobe Connectilla. Ensimmäisen aiheena olivat oppimispelit: otsikko oli Viihdepelaamisen monet maailmat ja Pelioppimisen unelma, puhujina Frans Mäyrä ja Kristian Kiili, tallenne. Toisen online-tapahtuman otsikkona oli 3D - Hypestä arjen hyötykäyttöön, puhujina Antti Puhalla ja Kim Holmberg, tallenne.

Sometulle tarjottiin viimeinen tunti ja tehtävänä oli tarjota maistiaisia siitä, mitä varsinaisen konferenssin teemaseminaareissa on tarjolla. Tuntia viipaloivat alkuun varattu johdanto Jarmo Vitelille ja loppuun varattu pikkubuffi Online-tilan toimittajalle, Korhosen Riston sille-jollekin, joka tuli iloisesti kaapista ulos etujalan verran noin klo 13:53.

Sometun teemaseminaareissa esiintyy kaiken kaikkiaan noin 30 ihmistä. Aiheita torstain Piloteista arkeen -teemaseminaarissa on 9 ja perjantain Sosiaalinen media yrittäjyydessä -teemaseminaarissa 4. Siis 30 ihmistä antamassa maistiaisia 13 aiheesta 50 minuutissa. Mielenkiintoista ja suorastaan haastavaa.

ITK-päivien valmisteluwikiin avattiin oma sivu Online-ITK:ta varten ja sähköpostitse lähetettiin aktivointikutsuja. Suuressa ryhmässä, joka on täynnä toinen toistaan kiireisempiä ihmisiä, jää yleensä vastuu tunnetusti laiskan Joku Muun harteille.

Jos avoin ja vapaa demokratia ei tuota annetussa ajassa tulosta, lievä diktatuuri käyttöön. Niinpä ryhmäsähköposteilla ja survomisella saatiin aikaan tulos. Piloteista arkeen päätettiin esitellä tarinan muodossa ja tarina syntyi osallistujien piirtämistä kuvista sekä teksteistä, joita ITK-teemaseminaarin wikiin oli kertynyt. Tarinaa hioi erään kokouksen jälkeen 23.3. kolmen kopla Vile-Tarmo-Anne. Yrittäjyysryhmästä alkoi nousemaan esiin muutamia kopin ottajia ja viimeiseen päivään saakka hioutui, ketkä lopulta olivat äänessä ja mistä maistiainen koostui.

17.3. Online-ITK:n jälkeen pidettiin taustaorganisoinnin palaveri ja ITK-päämaja olisi halunnut kenraaliharjoituksia 26.3. Päivä ei sopinut ja aika meni niin kortille, että ITK-päämajassa varmaan olisi hermostuttu, jos olisi tiedetty. Esityksen viimeiset tekstit kirjoitettiin esityspäivänä lounaan jälkeen.

Koska halusimme monologien rinnalle dialogia, joka on ACP:ssä äänessä olijan vaihdosta seuraavan viiveen vuoksi hidasta ja häiriöherkkää, kokoonnuimme melkein kaikki samaan tilaan esittämään osuutemme eikä kimppakyytien ja muihin matkoihin yhdistelyn seurauksena ylimääräistä matkustelua syntynyt juuri lainkaan.

Kokoontumispaikka oli loppujen lopuksi Otavan Opiston tapahtumapäivän vuoksi teknisen asiantuntijan, Tommi Issakaisen kotona. Sinne rakennettu komentokeskus oli rauhallinen ja ainoana kauneusvirheenä jäi hoitamatta studiopöydän kääntäminen pois vastavalosta. Sähköpostissa odotti aamulla kuvia valmiiksi viritellystä komentokeskuksesta. Luvassa oli myös kahvia, teetä ja voileipiä.



Sisällöllisesti tavoitteena oli ensimmäiseksi luoda taustakehys sille monivuotiselle kehityskululle, joka on vienyt sosiaalista mediaa piloteista arkeen, sitten yrittäjyysteemasta perusasioita yrittäjyyskasvatuksen näkökulmaa korostaen ja lopuksi hieman esimakua siitä, millä tavoin tulevat teemaseminaarit rakennetaan. Ja sitten Risto-Ilona sai viimeisen sanan...




Online-ITK veti mukaansa yli 60 kuulijaa 31.3. klo 13-14. Tapahtumasta tiedotettiin ITK-tapahtuman etusivulla, ITK-väen suoramarkkinointisähköposteilla, Sometu-verkoston tapahtumasivulla, Twitterissä ja henkilökohtaisilla piippauksilla Twitterissä, Qaikussa, Facebookissa, Buzzissa.

Äänessä olivat Ville Venäläinen, Anne Rongas, Sanna Brauer, Pekka Hytinkoski ja etäyhteyden takaa Tarmo Toikkanen. Piuhat piti suorana omassa päässämme Tommi Issakainen.


Yleisön kysymyksille oli pyydetty jättämään aikaa 5 minuuttia jokaisen osuuden jälkeen, mutta kysymyksiä verkossa syntyi vähän. Aikataulussa pysyttiin ja ainakin ryhmälle itselleen jäi tunne, että pyyntö eli maistiaisia tulevasta, tuli täytettyä.

Esitysten diat: Piloteista arkeen, Sosiaalinen media yrittäjyydessä ja Uudet seminaarimallit. Ja Online-ITK:n nauhoitteesta pääsee mukaan vielä jälkikäteen hetkiin ja tunnelmiin, nauhoitetta voi myös kelailla eteen- ja taaksepäin.

Share/Save/Bookmark