Sometu-tapahtuman yksi haaste: tekniikasta tapettia

Jos viime vuoden ITK-messuilla Sometu-trackillä oli jonkun mielestä paljon tekniikkaa, niin tämän vuoden tapahtumasta voi muuttaa tätä käsitystä. Sosiaalinen media perustuu ihmisten vuorovaikutukseen, mutta vuorovaikutus rakentuu tekniikan varaan. Tekniikan haastee onkin melko ristiriitainen. Käyttämällä paljon tekniikkaa saadaan useampi olemaan osallinen, mutta samalla tekniikka pitää rakentaa niin ettei se vie päähuomiota vaan antaa vaikutelman siitä että kaikki on helppoa ja saumatonta.

Tänä vuonna ITK-messujen ohjelma on rakennettu avoimen kalamalja -keskustelun varaan. Meillä on yhdeksän eri puheenvuoroa, joilla on jokaisella omat alustajansa. Alustusten pituus on rajattu maksimissaan 10 minuuttiin. Pääroolissa onkin yleisö, jolla on mahdollisuus keskustella aiheesta. Samalla kun tämä tekee tapahtumasta yllätysrikkaan, se asettaa tekniikalle melkoisia lisävaatimuksia.

Kalamalja tulee olemaan salin keskellä. Maljasta pyritään rakentamaan mahdollisimman lokoisa paikka, mihin on helppo tulla ja missä on mukava keskustella. Viiden tuolin ryhmä tulee luomaan paikan missä koko päivän keskustelut käydään. Puhua saa vain maljassa, mutta vapaana olevan tuolin saa täyttää kuka tahansa yleisöstä, jolloin yksi kalamaljassa jo ollut poistuu paikalta seuraavaa halukasta varten.

Teknisesti kalamalja on mielenkiintoinen haaste. Äänitekniikkaa suunnitteleva Janne Pajarinen mm. mainitsi että tulee olemaan haastavaa laskea eri kaijuttimien väliset aikaerot, jotta ääni salissa toimii oikein sekä maljan sisällä että ulkona. Lisäksi ääntä ja kuvaa lähetään salista sekä Connect Pron, Second Lifen ja mitä ilmeisesti vielä Funetin kautta streaminä ulos. Kaiken pitää toimia taustalla ilman itse tilaisuus häiriintyy.

Kalamaljan ympärille rakennetaan iso kehikko, johon liitetään kamerat, valot, videotykit, screenit sekä kaijuttimet. Kuva suunnitelmasta näyttää tällä hetkellä tältä:

Kuvaan on piirretty vain tuolit, jotka ovat maljan sisällä. Todellisessa asettelussa tuolit tulevat jatkumaan pitkälle kehikon ulkopuolelle ja käytäviä esiintymislavalle tulee olemaan enemmän.

Tekniikkatiimi työstää tapahtumaa jo täyttä häkää. Alla hieman Gonzo-videotallenne Bambuserilla 9.3. pidetystä suunnittelusessiosta Aulangolta:


Share/Save/Bookmark

0 kommenttia: (+add yours?)

Lähetä kommentti