Ammattiwiki kohtaa e-kirjan koulutuksessa

 ITK vakuutti monipuolisuudellaan ja monien ratkaisujen versiotarjonta oli niin suurta, että alkoi olla runsaudenpulaa. Vähän kuin olisi halunnut kysyä 'mitä minä sitten oikein haluan?'. Se varmaan onkin yksi keskeisimmistä kysymyksistä uusia tietoteknisiä ratkaisuja käyttöönotettaessa. Muutamia mielenkiintoisia asioita kouluttajan tarpeisiin poimin näkemästäni tähän.

Google on väitetysti jossain kommentoinut wikien korvaavan netin. Aika vahvasti sanottu, mutta netin luonne on muuttumassa siitä ei pääse mihinkään. Sosiaalinen media on herättänyt ihmisiä rohkeasti tutustumaan ja kokeilemaan, samalla syntyy tietenkin myös uusia tarpeita.

Wikit sopivat hyvin vaikka opetusmateriaalien yhteiseen kehittämiseen ja mahdollistavat sen, että saman pyörän uudelleen ja uudelleen keksimisen sijaan tuo energia laitetaankin yhteisen hyvän kehittämiseen. Toistaiseksi ongelmana on kuppikuntaisuus ja omastaan kiinnipitäminen. Ammatillisessa aikuisopiskelussa uraa uurtaa www.ammattiwiki.fi etsien voimavaransa niin työelämän, oppilaitosten kuin opiskelijoidenkin tavoitteellisuudesta. Ammattiwiki tarjoaa ohjaavan informaation lisäksi konkreettisen paikan opiskelumateriaaleille niin, että niitä voi yhteisin ponnistuksin parantaa.

E-kirjaa, josta kannattaa lukea lisää vaikka Facebookista, esiteltiin mielestäni sangen soveltuviin tarkoituksiin. Sähköisenä se on nopealiikkeisempi kuin perinteinen kirja ja sopii loistavasti jatkuvan muutoksen alla oleville aloille, kuten tietojenkäsittelyn koulutukseen. Vaikka e-kirjan voi hyvällä syyllä sanoa Suomessa vielä omaavan käyttämätöntä potentiaalia, näyttää se olevan jo käytössä esimerkiksi esimiestyön ja johtamisen alueilla. Varmaan eräiden tunnettujen valmistajien tuomat kevyet surfailutietokoneet ja kasvavat kännyköiden näytöt jossain vaiheessa havahduttavat  kokeilemaan e-kirjaa laajemmin myös täällä suunnalla.

Näin ajatuksin ja hyvin tunnelmin tämän vuoden seminaarista, vähän jo odotan seuraavaa.Mikko M. Viljanen
kouluttaja - projektikoordinaattori, kielet ja viestintä
________________________________________
TIMALI, Raision aikuiskoulutuskeskus
Raision seudun koulutuskuntayhtymä


Share/Save/Bookmark

2 kommenttia: (+add yours?)

Tarmo Toikkanen kirjoitti...

Wikien netinvalloitukseen voisin kommentoida toiselta kantilta. Wikien lupaama helppo verkkosisällön muokkaus on käytännössä jo valloittanut verkon - kaikki sivustot ovat vuorovaikutteisia ja niissä näkyvää on helppo muokata. Wikimäinen toiminta on siis tavallaan jo korvannut sen staattisen verkon, mutta samalla wikit alustoina ovat jääneet syrjään - wikiä ei useinkaan tarvita, koska vastaavat muokkausmahdollisuudet ovat hiljaksiin kaikilla muillakin alustoilla.

SamuliK kirjoitti...

Hypertekstin "isän", Ted Nelsonin Xanadu-projekti oli monella tapaa nykyisen webin esi-isä. Siinä koko web olisi oikeastaan yksi iso wiki: historia säilyy, linkit eivät hajoa, kuka tahansa voi päivittää mitä tahansa sivustoa...

Lähetä kommentti