Näin syntyi Sometun Online-ITK

Hämeen kesäyliopisto järjesti ennen varsinaisia ITK-päiviä kolme tunnin mittaista verkkotapahtumaa Adobe Connectilla. Ensimmäisen aiheena olivat oppimispelit: otsikko oli Viihdepelaamisen monet maailmat ja Pelioppimisen unelma, puhujina Frans Mäyrä ja Kristian Kiili, tallenne. Toisen online-tapahtuman otsikkona oli 3D - Hypestä arjen hyötykäyttöön, puhujina Antti Puhalla ja Kim Holmberg, tallenne.

Sometulle tarjottiin viimeinen tunti ja tehtävänä oli tarjota maistiaisia siitä, mitä varsinaisen konferenssin teemaseminaareissa on tarjolla. Tuntia viipaloivat alkuun varattu johdanto Jarmo Vitelille ja loppuun varattu pikkubuffi Online-tilan toimittajalle, Korhosen Riston sille-jollekin, joka tuli iloisesti kaapista ulos etujalan verran noin klo 13:53.

Sometun teemaseminaareissa esiintyy kaiken kaikkiaan noin 30 ihmistä. Aiheita torstain Piloteista arkeen -teemaseminaarissa on 9 ja perjantain Sosiaalinen media yrittäjyydessä -teemaseminaarissa 4. Siis 30 ihmistä antamassa maistiaisia 13 aiheesta 50 minuutissa. Mielenkiintoista ja suorastaan haastavaa.

ITK-päivien valmisteluwikiin avattiin oma sivu Online-ITK:ta varten ja sähköpostitse lähetettiin aktivointikutsuja. Suuressa ryhmässä, joka on täynnä toinen toistaan kiireisempiä ihmisiä, jää yleensä vastuu tunnetusti laiskan Joku Muun harteille.

Jos avoin ja vapaa demokratia ei tuota annetussa ajassa tulosta, lievä diktatuuri käyttöön. Niinpä ryhmäsähköposteilla ja survomisella saatiin aikaan tulos. Piloteista arkeen päätettiin esitellä tarinan muodossa ja tarina syntyi osallistujien piirtämistä kuvista sekä teksteistä, joita ITK-teemaseminaarin wikiin oli kertynyt. Tarinaa hioi erään kokouksen jälkeen 23.3. kolmen kopla Vile-Tarmo-Anne. Yrittäjyysryhmästä alkoi nousemaan esiin muutamia kopin ottajia ja viimeiseen päivään saakka hioutui, ketkä lopulta olivat äänessä ja mistä maistiainen koostui.

17.3. Online-ITK:n jälkeen pidettiin taustaorganisoinnin palaveri ja ITK-päämaja olisi halunnut kenraaliharjoituksia 26.3. Päivä ei sopinut ja aika meni niin kortille, että ITK-päämajassa varmaan olisi hermostuttu, jos olisi tiedetty. Esityksen viimeiset tekstit kirjoitettiin esityspäivänä lounaan jälkeen.

Koska halusimme monologien rinnalle dialogia, joka on ACP:ssä äänessä olijan vaihdosta seuraavan viiveen vuoksi hidasta ja häiriöherkkää, kokoonnuimme melkein kaikki samaan tilaan esittämään osuutemme eikä kimppakyytien ja muihin matkoihin yhdistelyn seurauksena ylimääräistä matkustelua syntynyt juuri lainkaan.

Kokoontumispaikka oli loppujen lopuksi Otavan Opiston tapahtumapäivän vuoksi teknisen asiantuntijan, Tommi Issakaisen kotona. Sinne rakennettu komentokeskus oli rauhallinen ja ainoana kauneusvirheenä jäi hoitamatta studiopöydän kääntäminen pois vastavalosta. Sähköpostissa odotti aamulla kuvia valmiiksi viritellystä komentokeskuksesta. Luvassa oli myös kahvia, teetä ja voileipiä.Sisällöllisesti tavoitteena oli ensimmäiseksi luoda taustakehys sille monivuotiselle kehityskululle, joka on vienyt sosiaalista mediaa piloteista arkeen, sitten yrittäjyysteemasta perusasioita yrittäjyyskasvatuksen näkökulmaa korostaen ja lopuksi hieman esimakua siitä, millä tavoin tulevat teemaseminaarit rakennetaan. Ja sitten Risto-Ilona sai viimeisen sanan...
Online-ITK veti mukaansa yli 60 kuulijaa 31.3. klo 13-14. Tapahtumasta tiedotettiin ITK-tapahtuman etusivulla, ITK-väen suoramarkkinointisähköposteilla, Sometu-verkoston tapahtumasivulla, Twitterissä ja henkilökohtaisilla piippauksilla Twitterissä, Qaikussa, Facebookissa, Buzzissa.

Äänessä olivat Ville Venäläinen, Anne Rongas, Sanna Brauer, Pekka Hytinkoski ja etäyhteyden takaa Tarmo Toikkanen. Piuhat piti suorana omassa päässämme Tommi Issakainen.


Yleisön kysymyksille oli pyydetty jättämään aikaa 5 minuuttia jokaisen osuuden jälkeen, mutta kysymyksiä verkossa syntyi vähän. Aikataulussa pysyttiin ja ainakin ryhmälle itselleen jäi tunne, että pyyntö eli maistiaisia tulevasta, tuli täytettyä.

Esitysten diat: Piloteista arkeen, Sosiaalinen media yrittäjyydessä ja Uudet seminaarimallit. Ja Online-ITK:n nauhoitteesta pääsee mukaan vielä jälkikäteen hetkiin ja tunnelmiin, nauhoitetta voi myös kelailla eteen- ja taaksepäin.

Share/Save/Bookmark

1 kommenttia: (+add yours?)

T.Mäki-Ontto kirjoitti...

Linkitykset tallenteihin väärin, johtunee IlonaIT:n palvelin muutoksista.

Toimii kun kirjoittaa humac tilalle ilonait

Lähetä kommentti